Eläkeläisten ja ikääntyneiden hoivasta ja hoidosta tulee huolehtia

maaliskuu 27, 2011 | Kategoria: Yleinen

– Eläkeläiset on merkittävä väestönosa. Heitä on Suomessa 1,4, miljoonaa. Eläkeläiset tulee nähdä myös merkittävänä voimavarana, eikä rasitteena yhteiskunnalle, painotti vihtiläinen valtuutettu ja Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas Sari Virta viime viikolla Vihdin Eläkeläiset ry:n tilaisuudessa.

– Vaalien alla kaikki ovat aina kiinnostuneita eläkeläisten asioita ja lupaavat korotuksia eläkkeisiin ja parannuksia eläkeläisten muuhun perusturvaan, mutta lupaukset kummasti hautautuvat päätöksenteon arjessa aina unohduksiin, Sari Virta ihmetteli.

Kansaneläkkeen kehittämistä on laiminlyöty jo pitkään. Se on vähimmäiseläke ja osa suomalaista perusturvaa. Suomessa vähimmäiseläkkeen taso on ”vanhojen” EU-maiden alhaisimpia ja Pohjoismaisittain verrattuna jäänyt jo kauaksi naapurimaiden eläkkeistä.

– Eläkkeisiin tarvitaan tasokorotus, kansaneläkettä on kehitettävä ja oikeudenmukaista on muuttaa kansaneläkeindeksi vastaamaan työeläkeindeksiä.

Virta totesi tilaisuudessa, että parhaiten eläkeläisten ja muiden pienituloisten ja köyhien tilannetta autetaan sillä, että turvataan laadukas, toimiva ja ilmainen perusterveydenhuolto. Terveyskeskuksia on kehitettävä lähipalveluperiaatteella ja henkilökuntaa on lisättävä.

-Vanhushoivaan on palkattava riittävästi työntekijöitä. Jokaisella vanhuksella tulee olla lakisääteinen oikeus saada tarvitsemansa hoiva ja hoito. Tästä on säädettävä lailla: hoivatakuu jokaiselle 70 vuotta täyttäneelle on puolueen tavoite.

– Hoivatyö on inhimillistä kohtaamista, jota ei voi koneella korvata. Ihmisiä ei voi jättää koteihin heitteille. Jos halutaan vähentää laitoshoitopaikkoja, tulee kotihoitoon satsata henkilökuntaa lisäämällä. Tämä tarkoittaa jopa 6 000 lisätyöntekijää kuntien järjestämään kotihoitoon muutaman lähivuoden aikana, Sari Virta painotti.

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto