Sari Virran aloite ”KULTTUURISETELEIDEN TARJOAMINEN TYÖTTÖMILLE JA VÄHÄVARAISILLE”

elokuu 6, 2012 | Kategoria: valtuusto 01/2012

KULTTUURISETELEIDEN TARJOAMINEN TYÖTTÖMILLE JA VÄHÄVARAISILLE

Me valtuutetut saimme mahdollisuuden upeaan kulttuurielämykseen Vihdin Teatterin ensi-illassa reilu viikko sitten. Kunnan tukemia tai järjestämiä kulttuuritapahtumia järjestetään meillä jonkin verran ja niiden toivoisi olevan kaikkien halukkaiden ulottuvilla.

Jo yksistään liikkuminen eri kulttuuritilaisuuksiin on osalle kuntalaisista haastavaa, kun joukkoliikenne ei ole kattavaa ja tilaisuuksia on eri puolilla kuntaa. Toisaalta on myös niitä ihmisiä, jotka ovat syrjäytyneet lähes kaikesta kulttuuritarjonnasta köyhyyden ja tiedon puutteen vuoksi.

Kaikkein pienituloisimmat käyttävät kulttuuripalveluja kaikkein vähiten. Tämä on harmi, sillä kulttuuri vähentää todistetusti syrjäytymisriskiä, lisää erityisesti hyvinvointia ja ihmisen kokemaa yhteiskunnallista osallisuutta.

Esitän, että Vihdin kunta ottaa käyttöön kulttuurisetelijärjestelmän, jossa kulttuuriseteleitä jaetaan työttömille ja pienituloisille. Näillä seteleillä pääsisi maksutta katsomaan esimerkiksi Vihdin teatterin näytöksiä tai muita kunnan tukemien kulttuurijärjestöjen järjestämiä maksullisia tilaisuuksia, kuten konsertteja.

Seteleillä ei pääsisi ensi-iltoihin tai loppuunmyytyihin näytöksiin / konsertteihin. Tällä tavoin seteli ei maksaisi käytännössä mitään, sillä näytökset ja konsertit pyörivät joka tapauksessa, eikä niiden kustannus muutu vaikka sali olisi täynnä. Samalla lisättäisiin pienituloisten hyvinvointia. Kyseessä on ns. win-win-tilanne, eli kaikki voittavat.

Seteleitä voitaisiin tarjota työvoimatoimistossa ja Karviaisen sosiaalipalvelujen puolella samalla kun virkailijat käsittelevät asiakkaiden muitakin asioita. Lisätyötä ei näin juurikaan tulisi.

Seteleiden saajina voisivat olla ensisijaisesti pitkäaikaistyöttömät ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja sen jälkeen muut pienituloiset.

Esitän, että Vihdin kunta rupeaa tarjoamaan edellä kuvatun kaltaisia kulttuuriseteleitä pienituloisille kuntalaisille.

 

Sari Virta

aloitteessa mukana Karita Seuranen, Maija Jakka, Heidi Sume-Hänninen, Tiina Veräjänkorva, Sikke Leinikki

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto