Sari Virran kirjoitus Luoteis-Uusimaa lehdessä: Ojakkalan kuuluu saada päiväkoti

lokakuu 6, 2012 | Kategoria: Yleinen

Vihdin kunnalla on haasteellinen kymmenvuotinen edessäpäin. Investointityöryhmän suunnitelmassa rakentamista riittää tuleville vuosille niin, että suurimmillaan puhutaan yli 25 miljoonan euron vuosi-investoinneista. Investoinnit ovat välttämättömiä silloin, kun halutaan kasvaa. Kasvukunnassa tarvitaan päiväkoti- ja koulutiloja, neuvolapalveluja, eikä laiminlyödä saa muutakaan väestöä.

Perheemme muutti Ojakkalaan keväällä 2006. Kun teimme kauppoja tontista, annettiin meille kunnasta tietoa, että Ojakkalaan saadaan uusi päiväkoti 2007. Investointia kuitenkin jostain syystä siirrettiin. Uudenkin päätöksen mukaan rakentaminen olisi jo pitkällä ilman valitusta, joka hidastutti prosessia, kuten me kaikki jo tiedämme. Nyt ei ole mitään mieltä siirtää taas investointia parilla vuodella eteenpäin, kun tiedämme, mikä investointitahti on edessäpäin. Lisäksi kustannukset nousevat koko ajan, joten parin vuoden päästä Ojakkalan päiväkotiin varattu raha onkin riittämätön.  Päiväkoti-investoinnin siirtämistä on nyt perusteltu terveillä parakkitiloilla, joissa lapset voivat  paremmin kuin aikaisemmissa sisätilailmaltaan sairaissa tiloissa.

Varhaiskasvatuksen toteuttaminen on muutakin kuin terveitä seiniä! Tarvitaan riittävät tilat leikille, levolle ja päivän eri toimille. Me päättäjät puhumme kuin yhdestä suusta ennaltaehkäisevän toiminnan merkityksestä. Mikä siis on parempaa ennaltaehkäisyä kuin se, ettei lapsen tarvitse kärsiä melusta ja ahtaudesta? Tarkoituksenmukaisissa tiloissa pystytään järjestämään erityistä tukea niille lapsille, jotka sitä suuren päiväkotiryhmän sisällä tarvitsevat. Pienryhmätilat puuttuvat ahtaista parakkitiloista. Lasten lisäksi on muistettava, mitä henkilökunnalta vaatii jatkuva poikkeustiloissa toimiminen.

Ojakkalan koulun oppilaisiin päiväkodin puuttuminen vaikuttaa siten, ettei koulun tiloissa toimivaa päiväkodin osaa saada koulun käyttöön vieläkään. Esimerkiksi iltapäiväkerhotoiminta on jouduttu sijoittamaan ala-arvoiseen kaikuvaan tilaan, missä on desibelimittausten mukaan aivan luokattoman suuria meluarvoja. Tästä kärsivät luonnollisesti pienet koululaiset, mutta jatkuvalle melulle altistuvat myös iltapäiväkerhon ohjaajat. Miettikääpä, millaisessa mielentilassa lapset ovat kotiin päästyään, kun ovat viettäneet muutaman tunnin koulupäivän jälkeen rauhattomassa ja levottomuutta lisäävässä tilassa?

Päiväkotikäytössä olevat parakit vievät ison osan koulupihasta, mikä on poissa niin välituntiliikunnasta kuin itse liikuntatunneistakin, eikä päiväkotilasten pihaoloissakaan toki ole kehumista.

Kuntaa kehitettävä tasapuolisesti

Vihti on moniuloitteinen kunta, missä on useampi taajama ja paljon kyliä. Ei tunnu kohtuulliselta, eikä tasapuoliselta, jos mennään siihen, että Nummelaa kehitetään muiden osien kustannuksella. Veronmaksajia asuu ympäri kunnan. Ojakkalan päiväkodin lisäksi Haimoon koulurakentamiseen on taas tullut muutoksia. Valtuutetut ja lautakuntien luottamushenkilöt tarvitsevat päätöksentekoa varten oikeaa ja riittävää tietoa. Viranhaltijan vastuuseen kuuluu esitellä asiat avoimesti mitään salaamatta, tai jättämättä päätöksenteon kannalta oleellisia tietoja kertomatta. Erityistä tarkkaavaisuutta on noudatettava silloin, kun kokouksessa jaetaan uutta listaa ennakkoon lähetetyn listan tilalle. Muutokset on kerrottava, jotta päättäjä varmasti on tietoinen, mistä on muuttuneessa tilanteessa päättämässä. Ei ole kenenkään edun mukaista, ellei päätöksenteko ole avointa. Me valtuutetut olemme saaneet valtakirjan päätöksiin kuntalaisilta, joten asukkaita tulee arvostaa ja kuunnella koko valtuustokauden ajan. Myös lapsen ja nuoren äänen on tultava kuulluksi, sitä vaati jo lakikin.

Sari Virta (vas) valtuutettu

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto