Sari Virran, Karita Seurasen, Tapio Pulkkisen ja Esko Auvisen kannanotto vuokra-asuntoihin

lokakuu 21, 2012 | Kategoria: Yleinen

Vihdin Vasemmistoliiton ehdokkaita kävi keskustelemassa torstaina Kunta-asunnot Oy:n vuokralaisten kanssa. Heiltä ehdokkaat saivat kuulla vuokra-asukkaiden tilanteesta, joka osaaltaan oli todella huolestuttava. Vuokria nostetaan jatkuvasti mutta saman aikaan asuntojen kuntojen annetaan romahtaa ja useita asuntoja on jatkuvasti tyhjillään. Tämä innoittamana Sari Virta, Karita Seuranen, Tapio Pulkkinen ja Esko Auvinen kirjoittivat Vihdin paikkallislehtiin (Vihdin Uutiset ja Luoteis-Uusimaa) mielipidekirjoituksen vuokralaisten tilanteesta. Vihdin Vasemmistoliiton toimesta järjestetään asukkaille kysely omista havainnoista Kunta-asunnot Oy:n vuokra-asunnoista.

Kirjoituksen voit lukea täältä:
Vuokrat kohtuulliseksi myös KAS:n vuokra-asunnoissa

Astiakuivauskaappi on poissa käytöstä, koska se on niin lahonnut, ettei kanna astioita. Talvella rivitalon päätyasunnon rappusissa on pahimmillaan vain reilut 14 astetta lämmintä, kun seinä ”valskaa” läpi. Suihkuhuoneen lattian silikoonissa olevat mustat täplät eivät lähde pesemällä, vaikka niin isännöitsijä niitä kehottaa pois hoitamaan. Listaa vuokra-asujien arjesta voisi jatkaa. 1990-luvun alkupuolella valmistuneissa taloissa ei ole tehty muuta remonttia kuin muutama vuosi sitten putkiremontti. Vuokrat ovat kohonneet vuosi vuodelta, mutta asukkaiden tekemiä listoja asuntojen puutteista ja pienistäkään remonttitarpeista ei ole huomioitu.

Vihdin valtuusto takasi KAS Oy:n lainoja vastikään 1,5 miljoonan edestä, yhteensä tämän uuden takauksen jälkeen Vihdillä on 8 miljoonaa euroa takausvastuita Kunta-asunnot Oy:lle. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä oli takausten takana vuokralaisten takia. Toivottavaa on, että vuokrataso alenisi nykyisten korkeiden vuokrien tasosta. Asuntojen remontointi on myös välttämätöntä.

Asukkaiden tasavertaisen kohtelun kannalta on valitettavaa, että asukkaiden yhteydenottoihin ja huomautuksiin vaikuttaa, mikä isännöintitoimisto tai kiinteistöhuolto on oman taloyhtiön asioita hoitamassa. Vihdissäkin asukkaiden kohtelussa ja asuntojen kunnossa on todella suurta vaihtelua. Asukkaiden kokemuksesta asiat olivat paremmin silloin, kun Vihdin kunta omisti vuokra-asunnot. Tilanne on mennyt KAS:n myötä hankalammaksi ja pahemmaksi.

Korkeiden vuokrakustannusten takia osa asukkaista joutuu hakemaan asumistukea. Sosiaalitoimisto ohjaa hakemaan edullisempaa asuntoa, koska vuokra on liian korkea, ja asumistukea saa vain tiettyyn rajaan saakka. Miten haet edullisempaa asuntoa, kun niitä ei ole tarjolla? Edullisempi muiden vuokrataloyhtiöiden tarjonta on täynnä.

Vihdissä on kallimpaa asua vuokralla kuin Lohjalla tai Espoossa. Lohjalta on paremmat kulkuyhteydet pääkaupunkiseudulle ja Espoo on lähempänä työpaikkoja kuin Vihti. Tilanne kummastuttaa.

KAS Vuokra-asunnot Oy on 39 kunnan omistama asuntoyhtiö, jolla on antaa vuokralle yli 9300 asuntoa noin 30 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Nettisivujen tekstin mukaan KAS havittelee uusia asiakkuuksia eli kuntia ja sitä kautta asuntoja. Yhtiön strategiassa luvataan: ”Vuokraamme eri elämäntilanteisiin sopivia asuntoja edullisesti”. Lupaus ei pidä paikkaansa Vihdin osalta. Lisäksi KAS ilmoittaa tekevänsä vastuullista yhteistyötä kuntien kanssa. Tähän on nyt Vihdissäkin tartuttava ja vuokralaisten asumisolot on saatava kuntoon.

Vasemmistoliiton valtuutetut ja ehdokkaat

Sari Virta

Karita Seuranen

Tapio Pulkkinen

Esko Auvinen


 

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto