Tapio Pulkkisen vappupuhe Vihdin sankarihaudalla 1.5.2013

toukokuu 14, 2013 | Kategoria: Yleinen

Rakkaat ystävät,

Kuunnelkaa naisten itkua. Seuratkaa nuorten miesten kuolevan. Tuntekaa kylvämämme viha, katselkaa aiheuttamaamme kauhua ja elämää valitsemallamme tiellä. Näin maalasi eräs ikäpolveni suurimmista rock bändeistä Guns ’n Roses sota-aiheisessa laulussaan.

En ihannoi sotaa millään lailla. Jo pienenä poikana kirjasin sodan kaverikirjoihin kohtaan, mitä pelkään. Sankarivainajat, joita olemme täällä muistamassa, ovat varmasti ajatelleet samoin. Heidän perintönään asumme Suomessa, jossa sotaa ei ole tarvinnut enää pelätä. Tällaisessa Suomessa olen saanut kiitollisena elää.

Sodan uhka näkyy uutisissa joka päivä. Lähi- ja Kaukoidässä viritellään sotaharjoituksia maalla, merellä ja ilmassa. Sota kansainvälistä terrorismia vastaan jatkuu. Euroopassakin ääriliikkeet nostavat päätään ja tilanteet kärjistyvät väkivaltaisiksi.

Solidaarisuus, hyvinvointi, kestävä kehitys – näillä arvoilla pitää jatkaa Suomen ja maailman rakentamista nyt heti. Näistä – eikä niistä raunioista joita eriarvoisuus, varojen kasautuminen ja luonnon varojen siekailematon riisto aiheuttavat.

Minä toivon, että me kaikki saamme elää rauhan Suomessa ja että saamme jättää myös tuleville sukupolville perintönä sellaisen yhteiskunnan, jossa ei tarvitse pelätä sotaa. Meidän ei tule unohtaa, mutta meidän on opittava virheistämme, ja opittava ymmärtämään – itseämme ja muita. Se on kaikkein tärkeintä.

Hiljentykäämme nyt hetkeksi kunnioittamaan sankarivainajien muistoa.

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto