Varavaltuutettu Tapio Pulkkisen valtuustopuhe 3.6.2013: Nummelanharjun koulu

syyskuu 5, 2013 | Kategoria: valtuusto 06/13

Liikunnan tukeminen mahdollisimman laajalle joukolle kuntalaisia on investointi, joka maksaa ajan myötä takaisin pienentyneinä sosiaali- ja terveyskuluina sekä hyvinvoivina kuntalaisina. Tehokkain kuntalaisten liikuttaja on kevyen liikenteen verkko, mutta myös siihen tukeutuvat kaikkien kuntalaisten saatavilla olevat lähiliikuntapaikat ja harrastustilat ovat avainasemassa.

Vihdin kunnalta puuttuu täysimittainen sarjapelit mahdollistava sisäliikuntasali, jonka hankesuunnitelmaa on asiakohdassa 17 kuvattu. Sen lisäksi on vireillä hienoja suunnitelmia liikuntapuistoista, joita jollain todennäköisyydellä ollaan ainakin osittain toteuttamassa. Nummelan harjun koulun liikuntasali on akuutti. Sitä ryhdytään toteuttamaan. Vaikka Nummelan harjun koulu ei jäisi ainoaksi liikuntasaliksi, jossa voidaan sarjapelejä toteuttaa, pitää sen jatkosuunnittelua ohjata monimuotoisuus ja mahdollisuus laajentamiseen.

Aivan erityisesti tulee huomioida salin käytön tarpeet sarjapeleissä ja turnauksissa. Nämä vaatii tiloilta mm. lämmittelyyn soveltuvaa pientä liikuntatilaa. Tämä tila voisi tarvittaessa toimia myös pienempien ryhmien liikuntatilana ja/tai kuntosalina, joka jo sellaisenaan lisää huomattavasti salin monikäyttöisyyttä. Myös katsomo on tarpeellinen, jotta sarjatasolla olevat pelit voivat myös palvella kulttuurimuotona.

Tavanomaisten liikuntasalilajien lisäksi salin tulisi mahdollisimman hyvin palvella myös ulkopalloilulajeja (esim. jalka- ja pesäpallo) sekä kenttälajien talviharjoittelua. Vauhti- (lumilautailu, bmx, skeittaus) ja kiipeilylajit vaativat myös ympärivuotiseen harjoitteluun korkeita sisätiloja, joita liikuntasalit tarjoaa. Jatkon huolellisen suunnittelun tulee ottaa huomioon myös näiden lajien tarpeet.

Nuhakon laajennuksen pihan käytön hankesuunnitelmista poiketen jatkossa pitää esittää myös lähiliikunta-alueita nykyisen jo olemassa olevan koripallokentän lisäksi. Liikuntapaikkojen ja läheisyydessä olevien kenttien sekä uimahallin käyttäjien tarpeita varten tulee myös jatkosuunnittelussa huomioida pienten lapsien leikkikenttä ja aikuisille toteutettavat pihakuntosalilaitteet. Erityisen huomioonotettava seikka on alueen ympärillä kuntalaisia palveleva luonto kuntoilu- ja kevyenliikenteen reitteineen.

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja viranhaltijat – Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää, että hankesuunnitelma hyväksytään. Yllämainitut ohjeistukset toivomme jatkosuunnittelussa otettavan erityisesti huomioon.

 

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto