Valtuutettu Karita Seurasen puhe 30.9.2013 valtuustossa: Vuoden 2013 talousarvion muuttaminen

syyskuu 30, 2013 | Kategoria: valtuusto 09/2013

Olemme päättämässä määrärahamuutoksista koskien vuoden 2013 talousarviota. Tuntuu, että vuosi toisensa jälkeen pidän näin syksyllä saman sisältöisen puheen tästä aiheesta, toistan jo aiemmin sanottua, mutta valitettavasti jälleen kerran on siihen aihetta.

Vuonna 2011 teimme marraskuun valtuuston kokouksessa talousarviomuutokset teknisen puolen määrärahoihin. Tuolloin ylitystarve oli 540 000€ pääasiassa ankaran talven johdosta, mm. lämmitys yhtenä syynä.

Vuoden 2012 väliraportissa ennustettiin että lämmityksen osalta ylitys olisi n. 100 000€. Joulukuun valtuustossa hyväksyimme kuitenkin 400 000€ talousarviomuutokset lämmitysylityksissä eli paljon ennakoitua enemmän.

Vuoden 2013 väliarvioinnissa todetaan, että ennusteen mukaan lämmityskulut kasvavat huomattavasti.

Joka vuosi on kyseistä kohtaa talousarviossa nostettu. Kuitenkin olemme jälleen kerran muuttamassa talousarviota 450 000€, tällä kertaa budjetointivirheen takia, taas kohteena lämmitys. Miten tämä on mahdollista, ylitystä vuosi toisensa jälkeen ? Toki meille kerrottin viime viikolla, että neliömäärät ova kasvaneet usealla tuhannella. Mutta nämä asiathan tulisi ottaa huomioon jo budjetoinnissakin. Herääkin kysymys, ovatko Vihdin käyttämät parakit niin kylmiä, että lämmityskulut kasvavat ennakoitua enemmän? Tai onko jossain muualla kunnan kiinteistöissä pahaa lämpövuotoa? Energiakustannukset nousevat jatkuvasti. Nyt olisi todellakin korkea aika alkaa tutkia  mistä nämä jatkuvat hurjat nousut lämmitysmenoissa johtuvat sekä tehdä toimenpiteitä kustannusten hillitsemiseksi.. Pienikin panostus tutkimuksissa toisi varmasti säästöjä myöhemmin lämmityskuluissa.

Lisäksi olemme myöntämässä 500 000€ lisämäärärahaa erikoissairaanhoitoon. Vihdin Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti viime vuonna, että erikoissairaanhoidon budjettivastuu olisi siirtynyt Karviaiselle. Äänestyksen jälkeen asiaa ei kuitenkaan hyväksytty – toisin kuin Karkkilassa. Karkkilan erikoissairaanhoidon menot ovat ylittymässä n. 1% kun meillä Vihdissä ylitysuhka on n. 3,5%. Viime viikon infossakin todettiin, että erikoissairaanhoito on heikosti ohjattavissa. On pakko miettiä olisiko tilanne toinen, jos Vihdin erikoissairaanhoidon vastuu olisi Karviaisella, jolloin ylitykset voitaisiin hoitaa koko hoitoketjun korjaamisella eikä ylityksiä selitettäisiin yksittäisillä, kalliilla tapauksilla.

Näillä sanoilla Vihdin Vasemmistoliiton valtuustoryhmä hyväksyy määrärahamuutokset.

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto