valtuutettu Karita Seurasen puhe 27.1.2014: Eerolan ryhmäpuutarhan asemakaava

tammikuu 28, 2014 | Kategoria: valtuusto 01/2014

Eerolan ryhmäpuutarhan asemakaava on tullut hyväksyntävaiheeseen. Jo vuonna 2011 Helsingin Uutiset arvioi uuden ryhmäpuutarhan herättävän valtaisaa kiinnostusta helsinkiläisissä, tuolloin ennakoitiin vähintään kymmentä kiinnostunut jokaista palstaa kohden. Ryhmäpuutarha tuleekin olemaan yksi uusi matkailuvaltti Vihdille. Onhan takuuvarmaa, että satoja helsinkiläisiä tulee vierailemaan Vihdin Otalammella lukuisia kertoja vuodessa. Tämä onkin asia, joka vihtiläisten yritysten kannattaa myös huomioida – onhan viime päivinä ollut mm. sosiaalisessa mediassa paljon puhetta Vihdin matkailunäkyvyydestä.

Mutta on tällä toinenkin puolensa: kasvava liikenne, huonot liikenneolot. Kaavaselostuksessa on kerrottu, että ilmastostrategian tavoitteista korostuvat erityisesti liikenteen kasvihuonepäästöjen vähentäminen. Tämä ei kuitenkaan päde tämän kaavan osalta. Kaavatekstin tieto julkisesta liikenteestä on vanhentunutta. Otalammen osalta linja-autovuoroja on karsittu useita, niin kuin olen aiemminkin täällä valtuustosalissa todennut. Niinpä tällä hetkellä Matkahuollon aikatauluhaun mukaan Otalammelta Helsinkiin ja takaisin pääsee vain muutaman kerran päivässä, myöhemmin illalla ei lainkaan. Viikonloppuisin ei julkista liikennettä ole ollenkaan. Nummelaan ei myöskään yhteydet toimi. ole Joten herääkin kysymys, miten helsinkiläiset pääsevät omalle palstalleen muutoin kuin omilla kulkuneuvoillaan? Vastaus on helppo: ei juuri mitenkän. Tämä siis tarkoittaa sitä, että yksityisautoilun määrä Vanhalla Porintiellä tulee lisääntymään entisestään – tiellä jolla ei ole edes pientareita, kevyenliikenteen väylästä puhumattakaan, tiellä jonka liikennemäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Myöskään kaavassa ei olla varauduttu paranevaan joukkoliikenteeseen ryhmäpuutarhan lähettyvillä, sillä linja-autojen kääntöpaikalle ei kaavavarausta.  Liikenne lisääntyy myös Otalammen alueella. Kauppa on juuri siirtymässä Eerolan ryhmäpuutarhan läheltä kauemmaksi. Reitti uudelle kaupalle on taas ilman kevyenliikenteen väyliä, ilman kunnon pientareita. Saman huolen ovat jakanneet muutama kuntalainen lausunnoissaan kaavasta. Ongelmana on tietysti se, että sekä Vanha Porintie että Otalammentie ovat valtion teitä. Toivoa sopiikin, että helsinkiläisetkin havahtuvat huonoihin liikenneoloihin ja tämän johdosta Otalammen liikenneolotkin paranisivat.

Näillä saatesanoilla Vihdin Vasemmistoliiton valtuustoryhmä hyväksyy hallituksen ehdotuksen Otalammen taajaman Eerolan ryhmäpuutarhan asemakaavasta.

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto