Tapio Pulkkisen puhe 1.5.punaisten haudalla

toukokuu 12, 2015 | Kategoria: Yleinen

Vihdin Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Tapio Pulkkinen piti puheen vappupäivänä punaisten haudalla Vihdissä:

Tapsa

Syyrian sota, Kreikan kansan kärsimykset, Afrikan siirtolaisten hengenmenetyksiin johtaneet venematkat Välimerellä, Espanjan ja Portugalin työttömyys, Ukrainan Maidanin aukiolta alkanut sota ja vaikkapa Baltimoren kahakointi kaduilla – mikä näitä yhdistää ja mitä tekemistä sillä on näiden sankarien henkensä menettämisen kanssa?

Hetki voidaan miettiä esim. kolonialismia ja sen vaikutuksia sekä siirtomaavaltioiden riistoa. Voidaan pohtia ensimmäiseen maailmansotaan johtaneita syitä ja sen jatkona tapahtuneita tapahtumasarjoja. Näistä surullisista tapahtumista ei ole vielä edes täysin toivuttu, vaikka rauhaa on suuressa osaa maailmaa ollut uudelleen rakentamiseen.

Itselleni tämän muistomerkin sankareiden arvokas perintö on se, että Suomessa tuo aika on käytetty viisaasti – on rakennettu hyvinvointivaltiota, joka on tasoittanut tuloeroja. On perehdytty diplomatiaan ja luotuturvallista yhteiskuntaa, joka on maailman kärkeä monessa mielessä. On keskitytty liittoutumattomuuteen ja kehitetty puolustusvoimat, joiden sotilaallinen uhka on riittävän suuri estämään kenenkään hyökkäystä millään realistisilla tavoitteilla. Kaikkeen tähän on pystytty ja paljon muuhunkin – uskon, että myös jatkossa voidaan.

Erittäin suuri viisaus on oppia historiasta virheet ja pyrkiä välttämään niitä. Tämä suuri viisaus on kompassia kädessä pitäviltä unohtunut. Kaikilla maailman historiassa tapahtuneilla kriiseillä on yksi yhteinen tekijä. Niiden syynä on vallan ja vaurauden keskittyminen. Tämä tarkoittaa toisin sanoin köyhimpien suhteellista lisääntymistä ja myös heidän hädän pahentumista. Nykypäivän suurimpia riistäjiä ovat globaaleilla markkinoilla harmaan ja mustan talouden konsteilla pelaavat suuret roistot. He mm. luovat maailmaan talouskuplia, joiden puhkeamisen hinnan maksavat nykyoppien mukaan köyhät ja pientuloiset eri tavoin ympäri maailmaa.

Näitä sorrettujaihmisiä ovat ISIS joukkoja kotoansa pakenevat, Baltimoressa kapinoivat väkijoukot, Välimeren venepakolaiset, työttömät ympäri maailmaa ja suomalaiset leipäjonoissa seisovat pientuloiset, hätää kärsivät. Kaikkien näiden joukkojen määrä on kasvava ja tämä suunta ei ole oikea.

Meidän on noustava ja taisteltava demokratian, solidaarisuuden, tasa-arvon, inhimillisyyden ja ihmisyyden puolesta. Vain niin rauhaa voidaan kestävästi rakentaa.  Tämä arvopohja on kestävä ja sen juuret ovat syvällä! Uskon vakaasti, että näiden arvojen puolesta ovat sodissasankarimme kaatuneet.

Hiljentykäämme hetkeksi vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistoa kunnioittamaan.

 

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto