valtuutettu Seurasen tekemä Vihdin Vasemmistoliiton aloite: kunnan kokoustilojen käyttö järjestöille maksutta

tammikuu 26, 2016 | Kategoria: valtuusto 01/2016

 

Vasemmistoliiton aloitteesta perustettiin kuntaan joitakin vuosia sitten yhdistysparlamentti. Yhdistysparlamentissa tuli ilmi eri yhdistysten yhteinen ongelma: tilojen puute kokouksia varten. Harvalla yhdistyksellä on omia tiloja käytettävissä. Toki Vihdin alueelta löytyy maksullisia kokouspaikkoja joita voi vuokrata. Mutta jokainen euro, joka käytetään hallinnollisiin kuluihin, on pois yhdistyksen pääasiallisesta toiminnasta eikä kunnalta saatu tuki suinkaan kata kaikkia yhdistyksen kuluja.

Nopea kysely lähialueiden kuntiin ja kaupunkeihin antoi seuraavanlaiset tulokset:

  •  Hyvinkäällä kokoustilat kouluilla ja nuorisotilat ovat avustusta saaneille yhdistyksille vuokravapaita.
  •  Nurmijärvellä kokoustiloja varataan yleishyödylliseen toimintaan arkipäivisin maksutta (klo 8- 21). Viikonloput ovat maksullisia.
  •  Vantaalaiset järjestöt ja yhteisöt voivat varata kohtaamispaikkojen tiloja käyttöönsä. Yksityishenkilöiltä tilojen käytöstä peritään vuokrahinnaston mukainen maksu.

Aloitteemme on, että Vihdin kunta tarjoaa jatkossa kunnan tiloja arkipäivisin maksutta yhdistysten kokouksien käyttöön. Tällä hetkellä tiloja tarjotaan maksutta vain valtuustoryhmien kokouksille ja puolueosastojen vuosikokouksia varten. Vuonna 2010 kunta on todennut, että vuokrakustannukset pidetään alahaisina ja tarkoitus on saada vain omat kulut pois. Käyttö ei aiheuta lisäkustannuksia kunnalle jos niitä käytetään tilojen normaalina aukioloaikoina, esimerkiksi kirjastojen kokoustilat.  Tilat ovat olemassa, niitä lämmitetään ja siivotaan, olivat ne sitten käytössä tai ei.

Nykyisin kolmas sektori toimii lukuisissa tilanteissa kunnan kumppanina ja on laajasti toteuttamassa kunnan asukkaiden hyvinvointiin liittyviä tehtäviä, tilojen maksuttomalla käytöllä on tältäkin osin hyvät perusteensa.

Vihdissä 25.1.2016, Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

 

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto