VALTUUSTOALOITE VIHDIN MATKAILUN EDISTÄMISEKSI

kesäkuu 15, 2016 | Kategoria: valtuusto 06/2016

Vuonna 2025 Vihti on metropolialueen moderni, luonnonläheinen ja yhteisöllinen kasvukunta. Visionmukaisten tavoitteiden saavuttaminen on mahdollista. Strategiaan päästäkseen kunnan on kuitenkin tehtävä ratkaisuja ja päätöksiä ja oltava mukana  proaktiivisesti tuottamassa innovatiivisiakin ratkaisuja.


Nyt on momentum olla mukana aasialaisten turistien palveluketjussa. Finnavia on edistänyt ja edelleen edistää kasvavia Aasian markkinoiden tuomia turistivirtoja. Finnair on lisännyt muutaman vuoden aikana suoria lentoja Aasian kaupunkeihin siten, että tällä hetkellä Finnair  lentää jo lähes 20 aasialaiseen kaupunkiin. Viimeisin uusi kohde on Intian Mumbai, johon lentoja on viisi kertaa viikossa. Finnavia myös edistää Suomen matkailua sillä, että strategiana on saada entistä enemmän Aasiasta tulevat turistit viipymään Suomessa 1-2 vuorokautta sen sijaan, että Helsinkiä käytettäisiin pelkkänä läpilentopaikkana muualle Eurooppaan. Tämä tarkoittaa sitä, että parin vuorokauden pysähtymisellä turistit on hyvä saada nimenomaan tutustumaan pääkaupunkiseudun ja metropolialueen nähtävyyksiin. Vihti on lähietäisyydellä maamme päälentokentästä, joka on yksi arvostetuimmista kansainvälisistä kentistä Euroopassa.

Vihdin on resurssoitava selkeästi nykyistä enemmän matkailun edistämiseen. Erityisiä valttejamme ovat luonto- ja liikuntamatkailu. Aasialaiset, ennenkaikkea kiinalaiset arvostavat ja ihailevat vihreää luontoa, sinistä taivasta ja puhtaita vesiä. Näitä kaikkia meillä on tarjota matkailijoillle. Elämysliikuntaa voidaan meillä tarjota esimerkiksi maastopyöräreiteillä, vaellus- ja patikointireiteillä, ratsastustalleilla. Parhaillaan selvittelyssä ja kehittämisen kohteena onkin pyöräilyreitistö kuntamme alueella.

Vihdin matkailu on lapsen kengissä naapurikuntiin verrattuna. Esimerkiksi Lohjalla on neljä ja Espoossa kahdeksan työntekijää matkailupalveluissa.
Ennen kaikkea matkailussa tarvitaan yrittäjien laajaa verkostoitumista, jotta matkailun palveluketjut toimivat. Tämä on Vihdin Matkailu ry:n osalta hyvässä vauhdissa. Verkostoitumisen edistämiseksi ja erilaisiin pooleihin kuulumisessa tarvitaan kuitenkin kunnan omaa resurssia koordinoida matkailua.

Vihdin kunnan kannattaa ehdottomasti olla nyt aktiivinen, kun Aasiasta tulevia matkailijoita ohjataan eri eteläisen Suomen kohteisiin. Tarjontaa ja tarjoajia on tietyllä säteellä runsaasti, matkaijoiden tänne saamiseksi ei riitä, että Visit Vihti-sivut ovat kunnossa.
Talousarvioon on varattava riittävä resurssi matkailun edistämiseksi. Matkailun kehittäminen ja edistäminen vaatii myös erillistä henkilöresurssia.

Sari Virta ja
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto