varavaltuutettu Pulkkisen puhe 7.11.: kunnan organisaatiomuutos

marraskuu 9, 2016 | Kategoria: valtuusto 11/2016

Kunnan johtaminen on monimuotoinen yhtälö. Viranhaltijat omalla erinomaisella toiminnallaan tuovat päätöksentekoon asiat. On erityisen tärkeää, että heillä on tähän työhön riittävästi aikaa ja resursseja käytettävissä. Muutoin edustuksellisen demokratian toiminta on epävarmalla pohjalla. Vihdissä on kuluneena vuotena ollut todella haastavan tiukka tilanne, kun vuoden alussa käytyjen YT-neuvottelujan myötä myös lautakuntien valmisteluun ja työskentelyyn osallistuvat viranhaltijat väheni. Tämä ei ole voinut olla vaikuttamatta lautakuntien työskentelyyn, mutta loppujen lopuksi tärkeät asiat olemme saaneet maaliin kutakuinkin ajoissa. Joissain on kuitenkin mm. kuntalaisten kuulemisen kanssa tullut haasteita ja lautakuntiin päätökset ovat tulleet vähintään viimetingassa, ja jotkin sinne kuuluvat asiat ovat jääneet jopa käsittelemättä. Päätöksentekoa on tällöin virtaviivasteistettu ja toimittu ainakin edustuksellisen demokratian kannalta väärin.

Pidämme uudesta esitetystä johtamisjärjestelystä. Toivomme, että sen myötä lautakuntatyöskentely saadaan entistäkin keskustelevammaksi ja hedelmällisemmäksi. Vain sen myötä voi muodostua hyvä luottamuksen ja proaktiivinen eteenpäin pyrkivä työhenki. On myös erittäin tervetullutta, että Vihdin kunnan valtuuston ja hallituksen puheenjohtajille voidaan jatkossa taata työhön riittävä aika osa-aikatyömahdollisuudella. Näillä eväillä on mahdollista parantaa tiedonsaantia lautakuntien kesken ja tehdä töitä ilmapiirissä, jolla lautakuntien päätöksiä kunnioitetaan ja tarvittaessa haetaan lisäselvyyttä ennen hallituksen ja edelleen valtuuston päätöksentekoa. Arvon valtuutetut, puheenjohtaja ja paikallaolevat nykyiset lautakuntien edustajat – lautakuntien työskentelyyn kuuluu vahva läsnäolo lautakunnan kokouksissa. Vain osallistuvalla lautakunnan jäsenellä rikastutetaan päätöksiä. Jos itse ei pääse paikalle, niin vähintä on huolehtia varajäsen paikalle ja ohjeistaa käsiteltävien asioiden aiemmista taustoista. Muistakaa tämä myös vaalien jälkeen, mikäli olette mukana lautakuntapaikkoja jakamassa.

Näillä saatesanoilla Vihdin Vasemmistoliitto kannattaa esitystä Vihdin kunnan toimielinorganisaatioksi 1.6.2017 alkaen.

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto