Valtuutettu Karita Seurasen aloite: liukuesteiden hankkiminen ikäihmisille

maaliskuu 20, 2017 | Kategoria: valtuusto 03/2017

Nyt kun talvi alkaa olla ohi ja kevät aluillaan, on hyvä ajankohta varautua jo tulevaan talveen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan kaatumisia ja liukastumisia sattuu Suomessa vuosittain n. 390 000. Ulkona liukastumisten seurauksena jokaisena talvikuukautena noin 20 000 suomalaista loukkaantuu. Näistä lähes puolet johtaa sairaala- tai lääkärinhoitoon. Liukastumistapaturmista johtuvan vuodeosastohoidon kokonaiskustannukset ovat noin 20 miljoonaa euroa. Invalidiliiton tutkimuksen mukaan kaatumisista aiheutuvat leikkauskustannukset ovat keskimäärin yli 10 000 euroa. Lisäksi kustannuksia lisää mm. sairauspoissaolot, kuntoutukset sekä muut lääkärikäynnit. Ikäihmisillä kyse voi olla myös arjessa selviytymisen vaikeutumisesta.

Aloitteemme on liukuesteiden/nastojen hankkiminen ikäihmisille. Liukuesteiden hankkimisesta aiheutuneet kustannukset ovat varsin pieniä suhteessa yhdenkin kaatumisen aiheuttamiin kustannuksiin.

Siikajoella kunta kustantaa nastat yli 55 vuotiaille ja joko kiinteiden tai irrotettavien nastojen laittaminen on hoidettu työpajalla. Ypäjä kustantaa liukuesteet kaikille yli 70 vuotiaille. Muita vastaavia kuntia on. mm. Valtimo, Tervola Sipoo, Ilomantsi ja Raisio. Ikäraja vaihtelee kunnittain. Lisäksi joissain kunnissa kunta antaa korvauksia liukuesteiden hankkimiseen.  Lohjan kaupunki hyväksyi tämän vuoden alussa vastaavanlaisen aloitteen.

Autetaan vihtiläisiä ikäihmisiä pysymään pystyssä

 

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto