Tuloveroprosentti

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on kunnanjohtajan esittämän tuloveroprosentin korottamisen kannalla. Kunnan palvelutason pitäminen nykyisellään on haastavaa, vaikka tuloveroprosenttia nostettaisiinkin.

Veroprosentin nostonkin jälkeen on valmistauduttava rakenteellisiin muutoksiin, joita valtuusto varmasti saa päätettäväkseen ensi vuoden puolella. Tulevien vuosien taloudenhallinnan ja palvelujen tuotannon kannalta on tärkeää saada veroprosentin noston kautta alustaa sille, ettemme ajaudu kriisikunnaksi ja säilytämme itsenäisyyden päätöksenteossamme.

Kuten kunnanjohtaja omassa esityksessään on todennut veronkorotuksen jälkeen velkaantuminen hidastuu ja vuosikate paranee tulevina suunnitelmavuosina siten, että talouden tasapainoa voidaan lähestyä vuonna 2013.

Meillä on suuria investointitarpeita jatkuvasti lähivuosina. Nummelanharjun koulun kakkosvaihe voi tulla eteemme suunniteltua aikaisemmin, senkin vuoksi on järkevämpää nostaa tässä vaiheessa tuloveroprosenttia kuin tehdä se aivan liian myöhään esim. ensi syksynä.

On uskomatonta, että olemme taas tässä samassa tilanteessa kuin viime joulun alla. On uskomatonta, ettei oikeistolla ole ollut vuoden aikana esittää mitään ratkaisua kunnan tulojen kasvamiseksi tai palvelujen hoitamiseksi. Tässä on ollut vuosi aikaa valmistella kunnan esityksiä. Miten voi olla, ettei vuoden aikana ole kyetty esittämään ratkaisuja tai vaihtoehtoja meille muille päättäjille, vaan vasta viimeisinä päivinä ennen tätä valtuuston kokousta aletaan etsiä kompromissiratkaisuja. Ihmettäkö te tässä olette odottaneet kuukausien ajan tapahtuvaksi?

Kadehdin niitä kuntia, missä asioista aidosti neuvotellaan ajan kanssa jo syksystä alkaen, pidetään jopa 1-2 päivän talousarvioseminaareja, neuvotellaan ja etsitään yhteistä tahtotilaa hoitaa kunnan palveluja ja kuntalaisten hyvinvointia.

Täällä on jo edellisissä puheenvuoroissa sanottu, ettei viranhaltijoille tule sälyttää säästöjen etsimistä. Oliskohan meillä hiukan parempi tilanne nyt, jos olisimme viime syksynä nostaneet veroja vaikka 0,25%, emme olisi tässä tilanteessa nyt.

Onko oikeistolla taas tavoitteena antaa viranhaltijoille ”vähän” töitä etsiä ne miljoonat, mistä säästetään? Jos todella on näin, niin mitään ei ole viime syksyisestä opittu! Ei kunnallinen päätöksenteko näin toimi. Me – valtuusto esitämme, päätämme ja kannamme vastuun. Viranhaltijat sitten toteuttavat toimintaa ja palvelujen tuottamista meidän päätöksiemme mukaisesti.

Talousjohtaja Soosalu osoitti valtuustoinfossa, että veronkorotus 0,5% tarkoittaa 155 euroa työssä käyvää kuntalaista kohden. Se ei ole suuri hinta palvelutason ylläpitämisestä. Se on myös reilu hinta verrattuna siihen, että henkilöstöä vaaditaan pitämään kolmen päivän palkattomia vapaita ja antamaan kukkarostaan näin kunnan kassaan euroja. Se on myös reilu hinta siitä, ettei lasten tarvitsisi kärsiä päivähoidossa ja kouluissa sijaiskieltojen aiheuttamista heikennetystä hoito- ja opiskelutasosta.

Valtuutettu Viljanen totesi, että on helppo päätös nostaa veroja. Meillä olisi ollut tänä vuonna mahdollisuus tehdä vaikeitakin, kipeitäkin päätöksiä kunnan talouden tasapainoon saattamisessa, jos palveluverkkotyö olisi edennyt suunnitelmien mukaan. Mutta oikeisto ei tähän pystynyt. Loppujen lopuksihan syntyi vain palveluverkkosuunnitelma, joka merkittiin tiedoksi.

Mitä tämä oikeiston esittämä tiukka talouskuri tarkoittaa? Mitä leikataan? Ja mistä leikataan? Valtuutettu Pohjola totesi, että 2,5 %:n menokehys tarkoittaa 2,7 miljoonaa euroa. Mistä se otetaan?

Vasemmistoliitto ei voi hyväksyä oikeiston tekemää pontta, koska se ei ole realistinen ilman rakenteellisia muutoksia ja niitä tämä ryhmäpari kokoomus + keskusta eivät ole tässä yhteydessä esittäneet.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ei hyväksy oikeiston tekemää esitystä verotuloprosentiksi, vaan on kunnanjohtajan tekemän alkuperäisen esityksen eli 19,75 tuloveroprosentin kannalla.

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto