Elinkeinostrategia

Ensinnäkin kiitokset työryhmälle. Kunnan elinkeinostrategia on hyvin tehty ja selkeä. Se on myös tarpeen kunnalle, ei vain tässä ajassa, vaan ihan minä tahansa taloudellisena aikana.

Selkeydestään huolimatta strategiassa ei mielestäni päästä vielä siihen, mikä on kunnan imagossa omaleimaista, omaperäistä? Tai ennenkaikkea, mitä sellaista selkeästi tavoitellaan? Jos esimerkiksi mietitään, mitä Kuusamosta tulee ihmisille mieleen, niin eivätkö ne mahda ensimmäisenä olla Ruka tai Karhunkierros? Mitä ihmisille tulee Vihdistä mieleen vuonna 2012? Tai 2025? Se ei ehkä kuitenkaan selkeästi tule esiin tästä strategiasta.

Sekään ei ole mitään uutta tai omaperäistä, että Vihdin ilmoitetaan olevan yrittäjäystävällinen. Niin kai kaikki Suomen kunnat taitavat ilmoittaa? Kuinka monessa kuntaantulotaulussa olette nähneet mainoslauseen ”yrittäjäystävällisestä” kunnasta?

Mikä on tämä asiakirjassa ja esityslistan esittelytekstissäkin mainittu kunnan elinkeinoryhmä, joka tämän strategian on tehnyt? Mielelläni kuulisin ryhmän kokoonpanon, koska mitään salailtavaahan siinä ei voi olla.

Strategiassa todetaan mahdollisuutena ”julkisten kulkuyhteyksien kehittäminen mm. liittyminen Helsingin seudun liikennejärjestelmään (HSL). Samoin todetaan myös sisäisen liikenteen kehittämisestä. Jos Vihti aidosti aikoo olla vetovoimainen ja imagoltaan niin yrittäjäystävällinen kuin missiossaan mainitsema kuntalaisten hyvinvoinnille edellytyksiä luova kuntakin, kyllä joukkoliikenteen kehittäminen ja Helsingin seudun liikennejärjestelmään liittyminen on otettava vakavasti teon alle. Palvelut karkaavat kuntalaisiltamme, ovat otalampelaisten ja kirkonkyläläisten ja monien muiden haja-asutusalueen asukkaiden osalta jo karanneet.

Ei ole hyvinvoinnin mukaista ajeluttaa ihmisiä asioimaan taajamiin peräkkäisinä päivinä, kun asioita ei voi nykyisen kunnan joukkoliikenteen tarjoamin vuoroin välttämättä hoitaa saman päivän aikana. Ei myöskään ole hyvinvoinnin mukaista, että joukkoliikenteen vuoroja joutuu odottamaan liian pitkiä aikoja, kuten nyt lukuisat kuntalaiset joutuvat ehkä Nummelassa asuvia lukuunottamatta.

Työpaikkayksityisautoilu lisää myös merkittävästi asioimista naapurikunnissa.

Strategiassa halutaan vahvuustekijäksi nostaa viestiä siitä, että Vihti on asumisen kunta, missä puhdas ja monimuotoinen luonto on lähellä. Luonto onkin Vihdin loistava vahvuustekijä. Mielestäni asumisen kuntaan kuuluvat oleellisesti myös toimivat ja laadukkaat peruspalvelut, mutta se ei ole työryhmälle kelvannut tähän asiapaperiin?

Laadukkaiden peruspalveluiden tulisi olla mainittuna strategiassa vahvuustekijöinä.

Kirkonkylän kehittämistä ei missään nimessä saa rannan osalta jättää vain rantakahvilan kehittämiseksi. Samalla kun rantakahvilan suunnittelukilpailu avataan, tulee avata myös koko rannan suunnittelukilpailu. Nykyisellään ranta on hajanainen, sekava ja osin jopa ruma. Alueella olevaa esiintymislavaa ei hyödynnetä, eikä keskellä asfalttia jököttävä lava kovin houkutteleva olekaan järjestämään juhannusjuhlia enempää toimintaa.

Veneranta-alueella toiminta on villiä, kun itse rantaan pysäköidään autot, vaikka paikoitusalue on selvästi merkittynä ihan vieressä. Viihtyisän, kuntalaisia palvelevan ja matkailuelinkeinoa virkistävän ranta-alueen suunnittelun tulee olla kokonaisvaltaista. Myös nykyisellään toimintaan voisi muutamalla kyltillä ja ohjeistuksella ainakin venerannan osalta terävöittää.

Vihdin imago ja sen rakentaminen ei ole vain elinkeinostrategian tehtävä. Se on meidän kaikkien tehtävä; luottamusihmisten ja virkamiesten. Kaikki valtuuston hyväksymät strategiat ovat omalta osaltaan luomassa ja rakentamassa kunnan imagoa. Vihtiä tulee markkinoida Vihtinä. Vihti viedään Suomen kartalle, ei vain sen suurinta taajamaa tai yksittäisiä kyliä.

Näillä kommenteilla Vihdin Vasemmistoliiton valtuustoryhmä hyväksyy elinkeinostrategian.

Vihdin Vasemmiston valtuustoryhmä

Sari Virta

Valtuustopuheet ja aloitteet löydät täältä

Haku

Vasemmistoliitto